Michał Mossakowski

Czym są aminokwasy BCAA?

BCAA to trzy niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy o tzw. łańcuchach rozgałęzionych (budowa chemiczna): walina, leucyna i izoleucyna. Są naturalnym składnikiem pokarmów bogatych w białko.

We wspomaganiu treningu sportowego najczęściej wykorzystywane są w celu oddalenia zmęczenia ośrodkowego układu nerwowego podczas długotrwałej pracy mięśniowej. Odgrywają istotną rolę w procesach energetycznych oraz chronią włókna mięśniowe przed niekorzystnym procesem katabolizmu (rozpadu). Aminokwasy rozgałęzione to jeden z najważniejszych suplementów wspomagających wysiłek sportowy.

Aminokwasy rozgałęzione stanowią ok. 35% wszystkich aminokwasów znajdujących się w mięśniach, dlatego są ważnym składnikiem budulcowy tkanki mięśniowej. Zapotrzebowanie na BCAA w sporcie jest więc wysokie, bez względu na rodzaj prowadzonego treningu. Aminokwasy rozgałęzione mogą być wykorzystywane przez organizm jako źródło energii, środek stymulujący wzrost włókien mięśniowych oraz wspomagający ich ochronę, co często wykorzystywane jest w sportach siłowych i kulturystyce. BCAA przyjmowane przed treningiem stymulują działanie hormonów odpowiedzialnych za anabolizm, a także bezpośrednio wpływają na poprawę bilansu azotowego. Jednocześnie hamują proces degradacji białek mięśniowych.

W trakcie intensywnego wysiłku siłowego spada poziom BCAA we krwi, gdyż organizm spala aminokwasy rozgałęzione. Aminokwasy potrzebne do produkcji energii pochodzą z tkanki mięśniowej, co powoduje jej redukcję. Zjawisko to jest szczególnie nasilone u zawodników łączących trening siłowy z dietą o niskiej zawartości weglowodanów ukierunkowanej na proces redukcji masy ciała. W takim przypadku potrzebne są alternatywne źródła energii, aby jej produkcja nie musiała odbywać się kosztem tkanki mięśniowej. BCAA nadają się do tego znakomicie, ponieważ są bezpośrednio metabolizowane w mięśniach.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Czym są aminokwasy BCAA?

BCAA to trzy niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy o tzw. łańcuchach rozgałęzionych (budowa chemiczna): walina, leucyna i izoleucyna. Są naturalnym składnikiem pokarmów bogatych w białko.

czytaj więcej

Znaczenie BCAA w procesach odchudzania

Deficyt kaloryczny wywołany stosowaniem niskoenergetycznej diety, może prowadzić nie tylko do redukcji tkanki tłuszczowej, ale także sprzyjać ubytkowi masy mięśniowej, co z punktu widzenia odchudzania ...

czytaj więcej
POKAŻ