Majówka już niedługo, a zatem rozpoczynamy sezon grillowy!

 

Ale jak grillować w zdrowy sposób??

 

Postanowiłem stworzyć kilka najważniejszych zasad, które pozwolą cieszyć się tym wspaniałym okresem bez zbędnych wyrzeczeń, a jednocześnie w zdrowy sposób:

  1. Dbaj o jakość- W okresie grillowym, na półkach sklepowych można znaleźć całą masę różnych gotowych potraw/produktów na grilla. Niestety najczęściej są to produkty niskiej jakości za odpowiednio niską cenę. Wybierz składniki dobrej jakości i dopraw je samodzielnie.
  2. Nie zapomnij o warzywach – podczas grillowania spożycie warzyw (pieczonych, sałatek, kiszonek) jest szczególnie istotne, ze względu na znaczącą ilość szkodliwych substancji wydzielanych podczas grillowania potraw. Warzywa są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą równoważyć ilość substancji szkodliwych.
  3. Nie polewaj piwem– kiedy „Łomżunia” się schłodzi, często przy grillu pojawia się mistrz, który twierdzi, że mięso należy skropić piwem. Niestety, poprzez taką praktykę, potrawy przebywające na grillu zostają zasypane pyłem z grilla, który zawiera szkodliwe WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Potraw na grillu nie należy polewać niczym.
  4. Mniej znaczy lepiej– podczas przyrządzania potraw na grillu, zwróć uwagę na odległość potraw od ognia. Grillowanie w „żywym” ogniu, spowoduje, że tłuszcz kapiący z potrawy będzie działał podobnie jak przypadku polewania piwem. Ponadto potrawa dużo szybciej spali się z zewnątrz, a w środku może być jeszcze surowa. Najlepszym wyborem będzie pieczenie nad żarem lub użycie tacek.
  5. Nie zapomnij o czyszczeniu– podczas grillowania potraw, na ściankach grilla osadza się spalony tłuszcz. Przypiekany ponownie, będzie uwalniał szkodliwe (rakotwórcze) polimery do potraw. Warto zatem po każdym użyciu wyczyścić dokładnie całe urządzenie.
  6. Zachowaj umiar – potrawy grillowane zdecydowanie mogą być mniej kaloryczne niż smażone. Pamiętaj jednak, że w towarzystwie, wszystko smakuje lepiej i łatwo jest przesadzić z ilością jedzenia.

Oto 6 najważniejszych zasad dobrej praktyki grillowej. Mam nadzieję, że przydadzą się przed najbliższym długim weekendem 😉

 

 

Michał Mossakowski - dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, psychodietetyk, we Wrocławiu