Składniki na ok 8-10 kotletów:

- 1/2 kalafiora

- 1 duża cebula

- 1 ząbek czosnku

- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

- 1/2 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i posiekanych

- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1/4 szklanki oleju

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy/klonowego

- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

- czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować i ostudzić (najlepiej żeby była lekko rozgotowana).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach.

Wszystko przełożyć do dużej miski.

Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku.

Dłońmi formować równe, zwarte kotlety (lub przy pomocy łyżki). Gotowe kotlety układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut. Gotowe!

Porada: kotlety wyjęte prosto z piekarnika mogą być "luźne" ale po ostygnięciu stają się bardziej zwięzłe

*Kotleciki najlepiej smakują z dipem, np. koperkowym lub czosnkowym

Życzę smacznego!

 

Michał Mossakowski - dietetyk kliniczny, sportowy, psychodietetyk