Dzisiaj, 12 kwietnia przypada dzień czekolady!

Jest to jeden z moich ulubionych dni w roku, ponieważ czekolada to moja największa słabość... Postanowiłem z tej okazji, przedstawić kilka faktów na temat czekolady oraz wskazówek, jaką najlepiej wybrać.

Wśród rodzajów czekolady, możemy wyróżnić:

– czekoladę gorzką, zawierającą co najmniej 70% miazgi kakaowej (najbardziej wartościowa, ze względu na wysoką zawartość kakao, a niską zawartość cukru),

– czekoladę deserową, zawierającą 30-70% miazgi kakaowej,

– czekoladę mleczną, zawierająca maksymalnie 50% miazgi kakaowej (co za tym idzie o zawartości cukru ok. 50%),

– czekoladę białą, która nie zawiera w składzie miazgi kakaowej; składa się z tłuszczu kakaowego (do 33%), dużej ilości cukru oraz mleka lub śmietany.

Jaka czekolada zatem będzie najzdrowsza? Otóż, im więcej miazgi kakaowej (tzw. % kakao) tym lepiej! To właśnie ona odpowiada, za wymienione właściwości zdrowotne czekolady. Wysoki udział kakao to także mniejsza zawartość cukru. Natomiast, w przypadku dodatków, najlepiej wybierać czekolady z bakaliami czy orzechami.

Warto unikać czekolady białej, której skład oraz wartości odżywcze, odbiegają znacząco od wartości czekolady gorzkiej. Nie warto także stawiać na czekolady nadziewane. Charakteryzują się one wysoką zawartością cukru i niezdrowych kwasów tłuszczowych typu trans.

Jeżeli wybierzemy dobrej jakości produkt, będzie to cenne źródło antyoksydantów, witamin a także składników mineralnych: magnezu, manganu, żelaza, fosforu, cynku, selenu i potasu.

Jak widać, czekolada, czekoladzie nie równa. Najzdrowszym wyborem będzie ta z zawartością miazgi kakaowej na poziomie minimum 70%. Warto przeczytać skład zanim wrzucimy ją do koszyka!

 

Michał Mossakowski - Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, dietetyk sportowy