Omlet ze szparagami i wędzonym łososiem

 

Pogoda w końcu jest taka jak powinna ☀️ A kiedy jest tak słonecznie, od razu ma się ochotę na coś świeżego i niezbyt ciężkiego.

Tu idealnie wpasuje się taki pyszny omlet - ze szparagami, łososiem i pomidorkami.

 

Składniki:

➡️ 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego,

➡️ 3 jaja (mogą być też 2 albo i więcej 😉) ,

➡️ pół opakowania łososia wędzonego,

➡️ 5 szparagów zielonych,

➡️ garść pomidorków koktajlowych,

➡️ świeży koperek.

 

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokroić ukośnie na ok. 1/2 cm kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 minuty, odcedzić. W misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać szparagi i łososia pokrojonego na kilka kawałków. wszystko wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać oliwę. Wlać masę jajeczną z dodatkami. Dodać połówki pomidorków koktajlowych. Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywką i podgrzewać aż masa się zetnie przez ok. 5 minut. Gotowy omlet posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować koperkiem.

Raz dwa i gotowe 😉

Taki omlet z powodzeniem sprawdzi się na śniadanie lub na kolację. W towarzystwie ciemnego pieczywa też będzie smakował bardzo dobrze 🙂

 

 

 

 

Michał Mossakowski - dietetyk sportowy wrocław, dietetyk kliniczny wrocław, wrocław dietetyk, wrocław dietetyk kliniczny, wrocław dietetyk sportowy, wrocław psychodietetyk, psychodietetyk wrocław, dobry dietetyk wrocław, insulinooporność dietetyk tyniec mały, hashimoto dietetyk tyniec mały, niedoczynność tarczycy dietetyk tyniec mały, trójbój dieta, pływanie dieta, mma dieta, mma dietetyk wrocław, dietetyk tyniec mały, dietetyk tyniec, tyniec mały dietetyk, dietetyk kliniczny tyniec mały, dietetyk sportowy tyniec mały