Tofu teriyaki z makaronem mie
Nie masz ochoty na mięso? Koniecznie spróbuj wegetariańskiej alternatywy na pyszny obiad!
Tofu teriyaki z warzywami i makaronem mie
Składniki:
Olej rzepakowy, cebula, cukinia, papryka, marchew, dwie paczki tofu (tym razem trafiłem na takie już w marynacie teriyaki), paczka makaronu mie, sos sojowy, erytrol i przyprawa KUCZI od TuPrzyprawy
Przygotowanie:
Tofu pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym, KUCZI, słodzikiem i łyżką oleju. Odstawić aby się ładnie zamarynowało (tofu naturalne polecam odstawić na minimum godzinę aby złapało smak).
Warzywa pokroić i wrzucić na patelnię z łyżką oleju. Podsmażyć aby warzywa lekko zmiękły. Następnie dodać tofu z całą marynatą, wymieszać porządnie i podsmażyć ok 5min.
W międzyczasie makaron przygotować według instrukcji, odcedzić i dorzucić na patelnię. Całość wymieszać i ewentualnie dodać jeszcze odrobinę sosu sojowego. Gotowe
Całość zajęła mi ok 35min (ze zdjęciami) i błyskawicznie przygotowałem obiad na 3 dni
Jak zawsze polecam przygotowywać posiłki z wyprzedzeniem!
P.S. Osoby z nadciśnieniem mogą zastosować sos sojowy ze zmniejszoną ilością soli
Mężczyźni też mogą jeść tofu, bez obaw o ginekomastię
Michał Mossakowski - dietetyk kliniczny i dietetyk sportowy we Wrocławiu
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.