Nutri-Score - przewodnik
Sprawdź czym jest wskaźnik Nutri-Score i na co należy zwrócić uwagę podczas posługiwania się nim w praktyce.
NUTRI-SCORE - co to jest?
Nutri-Score to system oceny produktów spożywczych w postaci prostego kodu składającego się z 5 liter: A B C D E. Litery oznaczone są kolorami, od zielonego, do czerwonego.
Umieszczony jest zawsze z przodu opakowania w widocznym miejscu, tak, by można było szybko ocenić wartość odżywczą produktu.
Każdy produkt oceniany jest na podstawie specjalnie stworzonych przez ekspertów, algorytmów i punktacji, a następnie, na ich podstawie wystawiana jest ocena Nutri-Score.
Jego rolą jest nakierowanie na produkty bardziej wskazane w diecie i te mniej polecane, co nie znaczy, że każdy produkt oznaczony na czerwono należy całkowicie eliminować - warto zmniejszyć jego ilość i częstotliwość spożycia w diecie, by była ona zdrowsza.
A - Produkty o wysokiej wartości odżywczej
B - Produkty, które są bardzo ważne w diecie
C - Produkty , które warto spożywać w większej ilości lub częściej
D - Produkty zawierające większą ilość składników, które powinny być ograniczane
E - Produkty, które należy spożywać w mniejszej ilości lub rzadziej
Zalety systemu Nutri-Score:
- Czytelny przekaz i oznaczenia,
- System z założenia pozwala na szybką ocenę składu i wartości odżywczych produktów,
- Idea edukacji żywieniowej społeczeństwa.
Wady:
- System nie bierze pod uwagę stopnia przetworzenia produktu, w związku z czym wiele wysokoprzetworzonych, niepolecanych na co dzień produktów oznaczone jest zielonym kolorem,
- Przyjmowana jest ocena dla niewielkiej porcji produktu, co często pozwala nieodpowiednio kwalifkować produkty niskiej jakości jako polecane,
- Podobne oznaczenie A (polecany), przyjęte jest dla wysoko przetworzonej, mrożonej pizzy, jak i razowego pieczywa, czy też wysoko słodzonych płatków lub jogurtów, podczas, gdy pożądana w diecie oliwa z oliwek otrzymuje niższą ocenę.
WAŻNE
Wybierając produkt spożywczy, nie należy kierować się tylko i wyłącznie wskaźnikiem Nutri-Score. Zdarza się bowiem, że w aktualnej formie, w przypadku niektórych produktów, może wprowadzać on w błąd.
Michał Mossakowski - dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, psychodietetyk
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.