Patison faszerowany

 

Składniki:

  • Patison (większa sztuka)
  • Mięso mielone z indyka 150g,
  • Ryż basmati 50g,
  • Średnia cebula,
  • Ząbek czosnku
  • Passata pomidorowa 150ml (sos)
  • Przyprawy: ja użyłem przyprawy do karkówki od Tu Przyprawy  całkowicie bez soli wink, oczywiście można użyć papryki mielonej, pieprzu, odrobiny soli, oregano i tymianku.

Przygotowanie: 

Z patisona ściąć górną część (jak na zdjęciu), następnie wydrążyć środek, zostawiając ok 1-2cm ścianki.

Ryż ugotować al dente i ostudzić (opcjonalnie można dać suchy).

W naczyniu wymieszać posiekaną cebulę, mięso i ryż. Doprawić i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Nie należy żałować przypraw, ponieważ patison sam w sobie jest dość mdły smiley

Nafaszerować patisona masą i przykryć górną częścią. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach, ok 40min (w przypadku suchego ryżu ok 1h). 

Przygotować sos: passatę podgrzać w rondelku z przeciśniętym czosnkiem i doprawić np. oregano lub bazylią, solą i pieprzem.

Upieczonego patisona podawać z przygotowanym sosem. Smacznego! wink

 

Michał Mossakowski - dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, psychodietetyk