Wiosenne kotlety z kalafiora
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych "mielonych" w zdrowej wersji, to ta propozycja na pewno Ci się spodoba :)
Prosty i szybki przepis na kotlety z kalafiora, które pozytywnie zaskakują swoim smakiem!
Składniki na ok 8-10 kotletów:
- 1/2 kalafiora
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i posiekanych
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy/klonowego
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować i ostudzić (najlepiej żeby była lekko rozgotowana).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach.
Wszystko przełożyć do dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku.
Dłońmi formować równe, zwarte kotlety (lub przy pomocy łyżki). Gotowe kotlety układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut. Gotowe!
Porada: kotlety wyjęte prosto z piekarnika mogą być "luźne" ale po ostygnięciu stają się bardziej zwięzłe
*Kotleciki najlepiej smakują z dipem, np. koperkowym lub czosnkowym
Życzę smacznego!
Michał Mossakowski - dietetyk kliniczny, sportowy, psychodietetyk
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.