Kurczak teriyaki z makaronem mie
Bardzo prosty i szybki pomysł na kurczaka teriyaki z makaronem mie.
Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, ten przepis zdecydowanie jest dla Ciebie :)
Kurczak teriyaki z makaronem mie:
Składniki:
- makaron mie – 50g,
- filet z kurczaka - 150g,
- limonka - ½ sztuki,
- miód – łyżeczka,
- czosnek – ząbek,
- oliwa z oliwek – 2 łyżeczki,
- marchew – sztuka,
- cukinia – pół sztuki,
- papryka czerwona – pół sztuki,
- por – dowolny kawałek,
- sos sojowy – 3 łyżeczki,
- przyprawy: pieprz cayenne, imbir mielony,
- sezam do dekoracji.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do mięsa dodać sok z limonki, sos sojowy, miód, czosnek, imbir i pieprz cayenne. Wymieszać i odstawić na ok 30min. W międzyczasie pokroić warzywa.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka razem z marynatą. Dodać warzywa i podsmażyć całość do miękkości. W razie potrzeby dodać więcej sosu sojowego.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Całość połączyć na talerzu i udekorować sezamem.
----
Przepis to moja wariacja na temat teriyaki i można śmialo wprowadzić własne zmiany. Np. makaron mie zastąpić innym makaronem, ryżem, soczewicą, etc. Kurczaka również z powodzeniem zastąpić można np tofu.
Smacznego!
Michał Mossakowski - dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, psychodietetyk
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.