Kurczak teriyaki z makaronem mie:

 

Składniki:

- makaron mie – 50g,

- filet z kurczaka - 150g,

- limonka - ½ sztuki,

- miód – łyżeczka,

- czosnek – ząbek,

- oliwa z oliwek – 2 łyżeczki,

- marchew – sztuka,

- cukinia – pół sztuki,

- papryka czerwona – pół sztuki,

- por – dowolny kawałek,

- sos sojowy – 3 łyżeczki,

- przyprawy: pieprz cayenne, imbir mielony,

- sezam do dekoracji.

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do mięsa dodać sok z limonki, sos sojowy, miód, czosnek, imbir i pieprz cayenne. Wymieszać i odstawić na ok 30min. W międzyczasie pokroić warzywa.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka razem z marynatą. Dodać warzywa i podsmażyć całość do miękkości. W razie potrzeby dodać więcej sosu sojowego.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Całość połączyć na talerzu i udekorować sezamem.

----

Przepis to moja wariacja na temat teriyaki i można śmialo wprowadzić własne zmiany. Np. makaron mie zastąpić innym makaronem, ryżem, soczewicą, etc. Kurczaka również z powodzeniem zastąpić można np tofu.

Smacznego!

 

Michał Mossakowski - dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, psychodietetyk