Ciasto marchewkowe

 

Składniki na ciasto(blacha ok. 30 cm x 20 cm):

  • 300g (4-6 sztuk) marchewek,
  • 220g (4 sztuki) jaja,
  • 150g (15 płaskich łyżek) mąki pszennej,
  • 150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej,
  • 100g (10 łyżek) oleju rzepakowego,
  • 200g (kubek) jogurtu naturalnego,
  • 120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu,
  • 5g (łyżeczka) proszku do pieczenia,
  • 2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej,
  • 5g (łyżeczka) przyprawy do piernika,
  • 2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu.

Przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).


Składniki na krem:

  • 400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego,
  • 40g (2 łyżki) masła orzechowego,
  • szczypta cynamonu,
  • 40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.

Posypka:

  • 40g (4 łyżki) nasion słonecznika,
  • 25g (łyżka) miodu.

Przygotowanie:
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.

 

SMACZNEGO!wink