Ciasto marchewkowe
Ciekawa alternatywa dla dobrze znanego piernika. Koniecznie wypróbuj :))
Ciasto marchewkowe
Składniki na ciasto(blacha ok. 30 cm x 20 cm):
- 300g (4-6 sztuk) marchewek,
- 220g (4 sztuki) jaja,
- 150g (15 płaskich łyżek) mąki pszennej,
- 150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej,
- 100g (10 łyżek) oleju rzepakowego,
- 200g (kubek) jogurtu naturalnego,
- 120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu,
- 5g (łyżeczka) proszku do pieczenia,
- 2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej,
- 5g (łyżeczka) przyprawy do piernika,
- 2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu.
Przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Składniki na krem:
- 400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego,
- 40g (2 łyżki) masła orzechowego,
- szczypta cynamonu,
- 40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.
Posypka:
- 40g (4 łyżki) nasion słonecznika,
- 25g (łyżka) miodu.
Przygotowanie:
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.
SMACZNEGO!
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.