Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem

 

Składniki:

  • 500g (2 duże) jabłka
  • 125g (1/2 kostki) twarogu
  • 25g (1 łyżka) miodu
  • 20g (5 sztuk) orzechów włoskich
  • cynamon do smaku


Przygotowanie:
Z jabłek odciąć górę na wysokości około 1-2 cm. Wydrążyć środek tak, by usunąć gniazda nasienne jednak nie przebić jabłek na wylot. Twaróg wymieszać z miodem i pokruszonym orzechami. Nafaszerować owoce, położyć odcięte z wierzchu kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec bez przykrycia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie posypać cynamonem.



Przepis idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie lub podwieczorek w weekend. Jest również ciekawą alternatywą dla klasycznego ciasta, kiedy spodziewamy się gości.

Smacznego wink

 

Michał Mossakowski - dietetyk kliniczny, psychodietetyk, dietetyk sportowy