Michał Mossakowski

Temperatura napojów

W kontekście nawadniania organizmu bardziej preferowane są napoje chłodne, gdyż ich transport przez przewód pokarmowy oraz wchłanianie do krwi są znacznie przyśpieszone. Ponadto zimne płyny skutecznie obniżają temperaturę przegrzanego ciała. Należy jednak pamiętać, aby spożywane napoje nie były zbyt zimne, bowiem mogą przyczyniać się do tzw. kolek żołądkowo-jelitowych, stanów zapalnych gardła oraz dokuczliwych schorzeń układu oddechowego i pokarmowego. Najbardziej optymalna temperatura spożywanych płynów powinna wynosić ok. 4-10°C. Jedynie w przypadku wysiłków odbywających się w chłodnym otoczeniu bardziej preferowane są napoje ciepłe. Optymalna temperatura napojów to 15-22°C.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Napoje po upojeniu alkoholowym

Wrze 11, 2014 Woda i sole mineralne

Picie alkoholu powoduje odwodnienie organizmu, spadek poziomu cukru we krwi oraz straty składników mineralnych. Napoje sportowe są korzystne w aspekcie przeciwdziałania i łagodzenia skutków upojenia ...

czytaj więcej

Sprawdzanie nawodnienia

Wrze 11, 2014 Woda i sole mineralne

Niedopuszczalne jest, aby sportowiec przystępował do wysiłku w stanie częściowego lub silnego odwodnienia. Najprostszym wskaźnikiem stopnia nawodnienia organizmu jest kolor moczu, którego barwa powinna mieć ...

czytaj więcej
POKAŻ