Michał Mossakowski

Temperatura napojów

W kontekście nawadniania organizmu bardziej preferowane są napoje chłodne, gdyż ich transport przez przewód pokarmowy oraz wchłanianie do krwi są znacznie przyśpieszone. Ponadto zimne płyny skutecznie obniżają temperaturę przegrzanego ciała. Należy jednak pamiętać, aby spożywane napoje nie były zbyt zimne, bowiem mogą przyczyniać się do tzw. kolek żołądkowo-jelitowych, stanów zapalnych gardła oraz dokuczliwych schorzeń układu oddechowego i pokarmowego. Najbardziej optymalna temperatura spożywanych płynów powinna wynosić ok. 4-10°C. Jedynie w przypadku wysiłków odbywających się w chłodnym otoczeniu bardziej preferowane są napoje ciepłe. Optymalna temperatura napojów to 15-22°C.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Gospodarka wodno-mineralna

Wrze 11, 2014 Woda i sole mineralne

Ubytek znacznej ilości wody w organizmie może przyczyniać się nie tylko do zakłóceń przemian metabolicznych oraz mechanizmów termoregulacyjnych, ale także powodować silne zachwianie równowagi elektrolitowej. ...

czytaj więcej

Skutki odwodnienia wysiłkowego

Wrze 11, 2014 Woda i sole mineralne

Długi i intensywny trening może przyczyniać się zarówno do spadku ogólnej zawartości wody w organizmie, jak też prowadzić do niebezpiecznych jej przemieszczeń między wnętrzem komórek, ...

czytaj więcej
POKAŻ