Michał Mossakowski

Jak wspomóc wydolność

Wzmożona aktywność fizyczna jest jednym z kluczowych elementów wspierających proces redukcji nadwagi, jednak dużą część populacji otyłej ma istotne problemy z wykonywaniem dodatkowych wysiłków, co wiąże się najczęściej ze słabą wydolnością krążeniowo-oddechową i niskim poziomem siły mięśniowej.

Wprowadzanie dodatkowych ćwiczeń wymaga, więc stopniowego przystosowywania organizmu do zmieniających się warunków, dlatego program aktywności fizycznej musi być odpowiednio zaplanowany i dostosowany do indywidualnych możliwości osoby ćwiczącej. Taki sposób postępowania stopniowo rozwija poziom wydolności organizmu, oddala zagrożenie pojawienia się kontuzji, jak również zapobiega utracie motywacji.

Zarówno w początkowym okresie ćwiczeń, jak również w okresie bardziej zaawansowanych zajęć sportowych korzystną rolę wspomagającą mogą odegrać suplementy diety ukierunkowane na poprawę pracy serca, wydolności krążeniowo-oddechowej oraz mocy mięśniowej. Pod tym względem na szczególną uwagę zasługują:

Kwasy tłuszczowe omega-3

Mogą być wykorzystywane w celu zwiększenia wydolności tlenowej. Między innymi mogą być one wkomponowane w błonę komórkowe krwinek czerwonych, zmniejszając ich lepkość i umożliwiając szybszy przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Dodatkowo, powstające z ich przemian lokalne hormony mogą wpływać na proces rozkurczu naczyń krwionośnych, czego efektem jest lepszy dopływ tlenu do serca i mięśni szkieletowych podczas wysiłku, czyli poprawa wydolności tlenowej. Na uwagę zasługuje także inna ważna korzyść – kwasy omega-3 mogą wywierać działanie przeciwzapalne ułatwiając odzyskiwanie sił po intensywnych treningach.

Arginina

Jest aminokwasem, który stymuluje w organizmie wytwarzanie tlenku azotu – czynnika silnie działającego na rozkurcz mięśniówki naczyń krwionośnych, co w efekcie ułatwia przepływ krwi z tlenem przez naczynia krwionośne. Tlenek azotu, oprócz roli rozkurczowej, pełni także szereg innych funkcji sprzyjających poprawie pracy układu krążenia, m.in. hamuje agregację płytek krwi, zmniejsza ich przyleganie do ścian naczyń krwionośnych, zapobiega odkształcaniu erytrocytów, a także hamuje niebezpieczny proces przebudowy naczyń krwionośnych. Zaobserwowano, że w wielu chorobach metabolicznych, takich jak otyłość, miażdżyca, cukrzyca, produkcja tlenku azotu jest wyraźnie upośledzona, co sprzyja nie tylko pogorszeniu wydolności organizmu, ale także pogłębianiu się zaburzeń zdrowotnych. U osób przyjmujących argininę zauważa się także poprawę pracy układu oddechowego, gdyż indukowany pod wpływem tego aminokwasu tlenek azotu wpływa rozszerzająco na mięśnie gładkie oskrzeli. Suplementację argininą może więc odegrać ważną rolę w procesie poprawy wydolności krążeniowo-oddechowej organizmu u osób z nadwagą.

L-karnityna

Obok wpływu na proces metabolizmu tłuszczów, dodatkowe przyjmowanie karnityny możne wpływać również na zwiększenie wytrzymałości organizmu na wysiłek fizyczny. Jak wynika z badań, związek ten może zwiększać zdolność pochłaniania tlenu przez organizm, obniżać poziom mleczanów oraz nasilać proces termogenezy. Usprawnienie tych procesów wydaje się szczególne ważne w przypadku osób z nadwagą, które swój program terapii, dodatkowo wspierają wzmożoną aktywnością fizyczną.

Aminokwasy rozgałęzione BCAA

Odgrywają główną role w procesie poprawy siły i wytrzymałości mięśniowej, a także hamują proces degradacji masy beztłuszczowej ciała. Wiąże się to ze specyficznym wpływem BCAA na stymulowanie przemian anabolicznych i antykatabolicznych. Suplement zalecany jest szczególnie w okresie bardziej wytężonych ćwiczeń fizycznych oraz w programach suplementacji ukierunkowanych na wzmocnienie tkanki mięśniowej (pogorszony skład ciała).

autor: dr Dariusz Szukała

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Zamienniki posiłków

Regularność odżywiania jest jednym z najistotniejszych czynników wpływających na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zbyt mała ilość posiłków w ciągu dnia oraz zbyt długie przerwy między ...

czytaj więcej

CLA

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

Conjugated Linoleic Acid (CLA) - to sprzężony kwas linolowy. Jego głównym źródłem w pożywieniu jest tłuszcz mleczny oraz tłuszcz zwierząt przeżuwających. Znaczne ilości tego związku ...

czytaj więcej
POKAŻ