Przykładowa dieta
07:00 Posiłek I
| Propozycja 1. Zapiekana kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem, olej lniany | 
|---|
| Jabłko | 220 g | 1 duża sztuka | 
| Jogurt naturalny 2% | 25 g | 1 łyżka | 
| Kasza jaglana | 90 g | 1/2 szklanki | 
| Miód | 5 g | 1 łyżeczka | 
| Mleko 1,5% tłuszczu | 110 g | 1/2 szklanki | 
| Olej lniany | 7 g | 1 łyżeczka | 
| Olej rzepakowy | 5 g | 1 łyżeczka | 
| Przyprawa cynamon | 2 g | szczypta | 
| Sól | 4 g | 2 szczypty | 
| Woda | 220 g | 1 szklanka | 
Sposób przygotowania: Kaszę wypłukać i wrzucić do gotującej się wody z mlekiem, dodać szczyptę soli, wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu wchłonięcia płynu przez kaszę (około 20 minut). Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z miodem i cynamonem. małe naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na dnie naczynia położyć połowę porcji kaszy, na to masę jabłkową i pozostałą kaszę. Zapiekać 30 minut. Przed podaniem polać jogurtem naturalnym. Łyżeczkę oleju spożyć przed lub po posiłku.
10:00 Posiłek II
| Propozycja 1. Sałatka brokułowa z serem feta, pieczywo, owoc | 
|---|
| Brokuły | 124 g | 1/4 sztuki | 
| Ser feta | 30 g | 2 plastry | 
| Jogurt naturalny | 75 g | 1/2 kubka | 
| Czosnek | 5 g | 1 ząbek | 
| Koper | 4 g | 1 łyżeczka | 
| Migdały, płatki | 7 g | 1 łyżka | 
| Chleb żytni pełnoziarnisty | 60 g | 2 kromki | 
| Mandarynka | 90 g | 3 sztuki | 
Sposób przygotowania: Różyczki brokuła ugotować w wodzie, wyłożyć na talerz, ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem naturalnym i drobno pokrojonym koprem. Migdały uprażyć na złoty kolor bez tłuszczu na patelni teflonowej. Do miseczki włożyć różyczki brokuła, ser fetę i polać sosem jogurtowym. Całość posypać migdałami. Pieczywo zjeść do posiłku.
13:00 Posiłek III
| Propozycja 1. Twarożek z rzodkiewką i pomidorem, pieczywo, owoc | 
|---|
| Ser twarogowy półtłusty | 60 g | 3 plastry | 
| Jogurt naturalny 2% | 40 g | 2 płaskie łyżki | 
| Rzodkiewka | 30 g | 3 sztuki | 
| Pomidor | 130 g | 1 średnia sztuka | 
| Sól | 2 g | szczypta | 
| Koper | 10 g | 1 łyżeczka | 
| Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta | 
| Chleb graham | 90 g | 3 kromki | 
| Masło | 10 g | 2 łyżeczki | 
| Jabłko | 120 g | 1 mała sztuka | 
Sposób przygotowania: Rzodkiewki i pomidora pokroić w kostkę, dodać ser i jogurt naturalny, posypać koperkiem. Całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pieczywo posmarować masłem.
16:00 Posiłek IV
| Propozycja 1. Pieczony łosoś na warzywach z ryżem, sok ze świeżych owoców | 
|---|
| Filet z łososia | 150 g | porcja | 
| Przyprawa do ryb | 2 g | 1/2 łyżeczki | 
| Fasola konserwowa | 80 g | 2/3 szklanki | 
| Papryka czerwona | 90 g | 1/2 średniej sztuki | 
| Cebula czerwona | 50 g | 1 mała sztuka | 
| Przyprawa tymianek | 3 g | 1 łyżeczka | 
| Ryż brązowy | 75 g | 3/4 woreczka | 
| Pomarańcza | 150 g | 1 sztuka | 
| Grejpfrut | 150 g | 1/2 sztuki | 
Sposób przygotowania: Łososia posypać przyprawą do ryb, cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. Pokrojone warzywa położyć w naczyniu żaroodpornym, posypać tymiankiem. Na wierzchu położyć łososia. Piec w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Z owoców wycisnąć sok za pomocą wyciskarki do owoców lub sokowirówki.
20:00 Posiłek V
| Propozycja 1. Jajo sadzone w pomidorach z grzankami pełnoziarnistymi, owoc | 
|---|
| Jajo | 50 g | 1 sztuka | 
| Pomidor | 200 g | 1 duża sztuka | 
| Olej rzepakowy uniwersalny | 5 g | 1 łyżeczka | 
| Cebula | 15 g | plaster | 
| Czosnek | 3 g | 1 mały ząbek | 
| Przyprawa bazylia | 3 g | 1 łyżeczka | 
| Pieprz czarny mielony | 1 g | 1/2 łyżeczki | 
| Sól | 2 g | szczypta | 
| Chleb żytni pełnoziarnisty | 60 g | 2 kromki | 
| Brzoskwinia | 120 g | 1 średnia sztuka | 
Sposób przygotowania: Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojonego, obranego ze skórki pomidora. Dodać wszystkie przyprawy i dusić około0 10 minut do odparowania wody. Na środku zrobić dołek i wbić jajko. Posolić i przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień i smażyć do pożądanej konsystencji. Podawać z chlebem pełnoziarnistym opieczonym w tosterze lub piekarniku.
Analiza odżywcza diety
| Wybrane składniki | Zawartość w diecie | 
|---|
| Kalorie | 2300 kcal | 
| Białko | 93 g | 
| Węglowodany | 368 g | 
| Tłuszcze | 69 g | 
| Tłuszcze nasycone | 22 g | 
| Tłuszcze jednonienasycone | 25 g | 
| Tłuszcze wielonienasycone | 19 g | 
| Omega-3 | 5 g | 
| Witamina B1 | 2,6 mg | 
| Witamina B2 | 2,5 mg | 
| Witamina PP | 27 mg | 
| Witamina B12 | 7,5 mcg | 
| Witamina C | 411 mg | 
| Witamina E | 21,7 mg | 
| Wapń | 1163 mg | 
| Magnez | 576 mg | 
| Żelazo | 26,6 mg | 
| Cynk | 16,7 mg | 
| Błonnik pokarmowy | 55 g | 
Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Zwiększenie wagi - 2300kcal
Przykładowa dieta 07:00 Posiłek I Propozycja 1. Zapiekana kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem, olej lniany Jabłko 220 g 1 duża sztuka Jogurt naturalny 2% ...
czytaj więcej
Redukcja wagi 1200 kcal
Przykładowa dieta 09:00 Posiłek I Propozycja 1. Sałatka z grejpfruta i orzechów, pieczywo pełnoziarniste z szynką i pomidorem Mieszanka sałat 15 g 2 garście Grejpfrut ...
czytaj więcej