Michał Mossakowski

Zielona herbata

Ekstrakt z zielonej herbaty jest bogatym źródłem naturalnych substancji polifenolowych, wśród których najważniejszą rolę odgrywają katechiny.

Posiadają one bardzo wysoką zdolność neutralizowania wolnych rodników, 200-krotnie przewyższającą aktywność wzorcowego przeciwutleniacza jakim jest witamina E. Katechiny zielonej herbaty wykazują nie tylko silne działanie antyoksydacyjne, ale także przeciwnowotworowe dzięki właściwościom aktywacji enzymów odtruwających, co przyspiesza usuwanie niebezpiecznych substancji kancerogennych z komórki. Preparaty zawierające wyciąg z zielonej herbaty polecane są w szczególności zawodnikom dyscyplin wytrzymałościowych. I to nie tylko ze względu na ich rolę antyoksydacyjną. Zawarte w ekstrakcie tej rośliny związki polifenolowe oraz metyloksantyny wpływają także na intensyfikację procesów termogenezy, co usprawnia wykorzystanie kwasów tłuszczowych w tlenowych przemianach energetycznych. Wyciągi z zielonej herbaty powinny być przyjmowane w fazie poprzedzającej wysiłek fizyczny, a także po jego zakończeniu. Zalecana dawka to ok. 800-1200mg ekstrahowanych katechin na dobę.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Sylimaryna

Jest flawonoidem roślinnym o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Jednym z najlepszych jej źródeł są wyciągi z ostropestu plamistego. Sylimaryna odpowiada w szczególności za proces neutralizacji wolnych ...

czytaj więcej

Beta-karoten

Jest barwnikiem roślinnym, z którego organizm wytwarza witaminę A (retinol) – jeden z najważniejszych składników diety o działaniu antyoksydacyjnym.

czytaj więcej
POKAŻ