Michał Mossakowski

Witamina E

Zaliczana jest do najpopularniejszych witamin o działaniu antyoksydacyjnym.

Suplementacja diety u sportowców zmniejsza reakcję utleniania lipidów oraz proces uszkodzeń tkanki mięśniowej wywołanych treningiem. Wykazuje szczególne właściwości ochronne wobec błon komórkowych, zapobiegając wnikaniu substancji toksycznych do komórek. Jednocześnie odgrywa ważną rolę w procesie hamowania hemolizy krwinek czerwonych. Przy niedoborze witaminy E, w diecie sportowców może dochodzić do zaników włókien mięśniowych i wzrostu tkanki łącznej w mięśniach, zaś zaburzenia w funkcjonowaniu erytrocytów mogą prowadzić do zmniejszenia potencjału tlenowego. W przypadku sportowców wyczynowych podaż tego składnika w diecie powinna wahać się na poziomie 30-50mg na dobę.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Sylimaryna

Jest flawonoidem roślinnym o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Jednym z najlepszych jej źródeł są wyciągi z ostropestu plamistego. Sylimaryna odpowiada w szczególności za proces neutralizacji wolnych ...

czytaj więcej

Kwas alfa-liponowy

Jest związkiem naturalnie występującym w organizmie roślin, zwierząt i ludzi. Wraz z witaminą C i E, odgrywa ważną rolę w procesie neutralizacji wolnych rodników.

czytaj więcej
POKAŻ