Michał Mossakowski

Beta-karoten

Jest barwnikiem roślinnym, z którego organizm wytwarza witaminę A (retinol) – jeden z najważniejszych składników diety o działaniu antyoksydacyjnym.

Beta-karoten ulega przemianie do witaminy A tylko wtedy , kiedy istnieje na nią wzmożone zapotrzebowanie organizmu. Z tego tytułu, składnik ten uznawany jest za tzw. bezpieczną formę witaminy A. Zarówno czysty retinol, jak i beta-karoten (prowitamina A) odgrywają ważną rolę w hamowaniu niebezpiecznych procesów utleniania, jakie zachodzą w organizmie m.in. pod wpływem wzmożonego wysiłku fizycznego. W przypadku niedoboru tych substancji w organizmie dochodzi do nasilonego i spontanicznego utleniania kwasów tłuszczowych, w efekcie czego wzrasta liczba wysokoreaktywnych i toksycznych rodników uszkadzających mitochondria i zakłócających metabolizm komórek. W badaniach wykazano, że beta-karoten chroni organizm przed szkodliwym działaniem nadtlenków niezależnie od działania witaminy A. W okresie intensywnych zajęć treningowych, beta-karoten korzystnie podawać z witaminą E i C w następujących proporcjach (na dobę):

  • witamina E, (30mg)
  • beta-karoten, (15mg)
  • witamina C, (300-500mg)

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Zielona herbata

Ekstrakt z zielonej herbaty jest bogatym źródłem naturalnych substancji polifenolowych, wśród których najważniejszą rolę odgrywają katechiny.

czytaj więcej

Witamina E

Zaliczana jest do najpopularniejszych witamin o działaniu antyoksydacyjnym.

czytaj więcej
POKAŻ