Kreatyna jest związkiem naturalnie występującym w ludzkim organizmie, a także naturalnym składnikiem dietetycznym obecnym w małych ilościach w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jak się okazuje zwiększenie jej podaży w formie suplementacji może wpływać istotnie na poprawę niemal wszystkich cech sprawności sportowej. Suplementacja kreatyną przyczynia się do wzrostu masy, siły i szybkości mięśniowej. Zwiększa również tzw. pojemność buforową mięśni, co oznacza że posiada zdolność neutralizowania zakwaszenia mięśni, powstałego podczas treningu. Jednak kreatyna to przede wszystkim najskuteczniejszy preparat przyspieszający budowanie masy mięśniowej.
Kreatyna może stymulować procesy anaboliczne za pomocą różnych mechanizmów:
- jest związkiem osmotycznie czynnym, co oznacza że posiada zdolność „wciągania” do komórek zwiększonej objętości wody. Wzrost poziomu wody wewnątrzkomórkowej może przekładać się w bezpośredni sposób na zwiększenie masy ciała. Niektórzy badacze podkreślają również, że wzrost objętości wody w komórkach wyzwala dodatkowy bodziec anaboliczny
- wspomaga transport energii do miejsc syntezy białek
- nasila syntezę kwasu rybonukleinowego RNA – „matrycy” produkującej białka
- zwiększa zdolności wysiłkowe, co umożliwia wykonanie cięższej pracy fizycznej. Im wyższy stopień intensywności wysiłku, tym, w okresie powysiłkowym (przy prawidłowo prowadzonej regeneracji) proces syntezy białek mięśniowych przebiega bardziej aktywnie.