Z punktu widzenia zdrowia należy zadbać o właściwą jakość węglowodanów w diecie. W pożywieniu powinny dominować złożone formy cukrowców, jak: produkty wytwarzane z całego ziarna zbożowego (chleb razowy, kasze, płatki zbożowe), przetwory zawierające dodatek otrąb, a także surowe warzywa i owoce. Wartość energetyczna takiego pożywienia jest obniżona poprzez zawartość naturalnych, niestrawnych części (błonnik pokarmowy). Produkty te nie są tak łatwe do szybkiego pogryzienia i przełknięcia, przez co zmniejsza się tendencja do przejadania się. Potrawy przyrządzane z pełnego ziarna zawierają wiele składników mineralnych i witamin sprzyjających prawidłowemu funkcjonowaniu narządów płciowych. Produkty obfitujące w błonnik pokarmowy wywierają także korzystny wpływ na sam metabolizm . Warunkują bowiem powolne uwalnianie i przenikanie glukozy do krwi co nie powoduje skoku insulinowego i zakłócania przemian kwasów tłuszczowych.
Szczególnie niewskazana jest dieta ze zwiększoną zawartością węglowodanów prostych i wysoko przetworzonych jak cukier, słodycze, białe pieczywo, słodzone napoje. Zawarty w tych produktach szybko wchłanialny cukier przyczynia się do licznych zaburzeń w gospodarce tłuszczowej i węglowodanowej prowadząc w efekcie do przyspieszenia zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i związanych z nimi zaburzeń erekcji.