Zawodnicy muszą najczęściej dążyć do rozwoju różnych cech sprawności sportowej: siły, wytrzymałości siłowej, koordynacji ruchowej, utrzymania odpowiedniej pobudliwości nerwowo-mięśniowej. W przypadku gimnastyków występuje dość silnie obciążony układ nerwowy, w efekcie czego wzrasta zapotrzebowanie na substancje optymalizujące procesy nauroprzekaźnictwa (acetyl-l-karnityna, lecytyna, magnez, witamina B6). Podczas ćwiczeń na przyrządach gimnastycznych, sportowcy muszą wykazać się nie tylko doskonałą gibkością i precyzją ruchów ale także siłą i wytrzymałością, co kwalifikuje większość konkurencji gimnastycznych do grupy sportów o charakterze siłowo-szybkościowym. Ponieważ praca mięśniowa przybiera najczęściej charakter beztlenowy, rośnie zapotrzebowanie organizmu na składniki energetyczne zwiększające poziom fofokreatyny (kreatyny) i glikogenu (węglowodanów) w mięśniach.
Przykładowy schemat suplementacji w gimnastyce
| Suplement | Dawkowanie w dni treningowe | Dawkowanie w dni wolne | 
|---|---|---|
| Tauryna | 1000-1500mg 45 min przed wysiłkiem | Nie stosować | 
| HMB | 1g na czczo, 1g przed posiłkiem popołudniowym oraz 1g przed przed posiłkiem wieczornym lub snem | 1g na czczo, 1g przed posiłkiem popołudniowym oraz 1g przed posiłkiem wieczornym lub snem | 
| Kreatyna | 3g zaraz po treningu, 1g do śniadania oraz 1g do obiadu | 1g do każdego posiłku w ciągu dnia | 
| Odżywka węglowodanowo-białkowa typy Bulk | 50g po treningu | Nie stosować | 
| acetyl-l-karnityna | 1000mg na czczo, 1000mg przed treningiem | 1000mg na czczo, 1000mg przed kolacją | 
| Lecytyna | 3 razy dziennie po 5g | 3 razy dziennie po 5g | 
Przykładowa dieta
| Propozycja 1. Grahamka z szynką i pomidorem, sałatka owocowa z chili | ||
|---|---|---|
| Bułka grahamka | 70 g | 1 sztuka | 
| Masło | 10 g | 2 łyżeczki | 
| Sałata | 10 g | 2 liscie | 
| Szynka kanapkowa | 40 g | 2 duże plastry | 
| Pomidor | 60 g | 1 mała sztuka | 
| Mandarynka | 60 g | 2 sztuki | 
| Ananas | 60 g | 2 plastry | 
| Banan | 70 g | 2 plastry | 
| Banan | 70 g | 1/2 małej sztuki | 
| Śliwki | 40 g | 2 sztuki | 
| Jogurt naturalny 2% | 40 g | 2 płaskie łyżki | 
| Sok z cytryny | 5 g | 1 łyżeczka | 
| Miód | 5 g | 1 łyżeczka | 
| Otręby owsiane | 20 g | 2 łyżki | 
| Przyprawa chili | 1 g | szczypta | 
Sposób przygotowania: Bułkę przekroić, posmarować masłem, położyć sałatę, szynkę i plastry pomidora. Mandarynki, banana i ananasa obrać. Śliwki przeciąć na pół, usunąć pestkę. Mandarynki rozdzielić na cząstki, ananasa, banana, śliwki pokroić w kostkę. Owoce polać sokiem z cytryny, dodać jogurt naturalny, miód, chili oraz otręby owsiane. Całość wymieszać.
| Propozycja 1. Sałatka z soją i warzywami, chleb graham, owoc | ||
|---|---|---|
| Soja, nasiona | 30 g | 2 łyżki | 
| Ogórek konserwowy | 50 g | 1 sztuka | 
| Papryka czerwona | 65 g | 1/2 małej sztuki | 
| Ser twarogowy chudy | 40 g | 2 plastry | 
| Kiełki słonecznika | 10 g | 1 łyżka | 
| Olej lniany | 10 g | 2 łyżeczki | 
| Ocet balsamiczny | 5 g | 1 łyżeczka | 
| Czosnek granulowany | 2 g | szczypta | 
| Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta | 
| Sól | 2 g | szczypta | 
| Koper | 6 g | 1 łyżka | 
| Chleb graham | 30 g | 1 kromka | 
| Morela | 40 g | 1 sztuka | 
Sposób przygotowania: Soję namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować do miękkości (około godziny). Ugotowaną soję połączyć w misce z pokrojonymi w kostkę ogórkiem i papryką. Dodać sól, pieprz, ocet, olej lniany i czosnek. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać pokruszony twaróg, kiełki i posiekany koperek. Delikatnie połączyć z resztą składników. Podawać z pieczywem.
| Propozycja 1. Pieczony łosoś z cytrynową salsą, ryż brązowy, surówka, owoc | ||
|---|---|---|
| Łosoś surowy | 120 g | porcja | 
| Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta | 
| Sól | 2 g | szczypta | 
| Sok z cytryny | 5 g | 1 łyżeczka | 
| Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta | 
| Cytryna | 35 g | 1/2 sztuki | 
| Kapary z puszki | 10 g | 1 łyżka | 
| Koper | 3 g | 1 łyżeczka | 
| Miód | 3 g | 1/2 łyżeczki | 
| Ryż brązowy | 75 g | 3/4 woreczka | 
| Sałata | 25 g | 5 liści | 
| Pomidor | 60 g | 1 mała sztuka | 
| Ogórek | 50 g | 1 mała sztuka | 
| Rzodkiewka | 45 g | 3 sztuki | 
| Oliwa z oliwek | 5 g | 1 łyżeczka | 
| Sok z cytryny | 5 g | 1 łyżeczka | 
| Gruszka | 120 g | 1 średnia sztuka | 
Sposób przygotowania: Łososia umyć, osuszyć i doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut. Podawać z cytrynową salsą. Cytrynę włożyć do zamrażarki na 3-4 godziny. Zmrożoną cytrynę zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Wymieszać z miodem, posiekanymi kaparami i koperkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki,pokrojonego pomidora i ogórka. Doprawić oliwą i sokiem z cytryny.
| Propozycja 1. Makaron penne ze szpinakiem, owoc | ||
|---|---|---|
| Makaron penne pełnoziarnisty | 60 g | 2/3 szklanki | 
| Szpinak, mrozony | 150 g | 1 porcja | 
| Oliwa z oliwek | 5 g | 1 łyżeczka | 
| Czosnek | 5 g | 1 ząbek | 
| Cebula | 25 g | 1/2 małej sztuki | 
| Przyprawa bazylia | 3 g | 1/2 łyżeczki | 
| Przyprawa papryka | 3 g | 1/2 łyżeczki | 
| Przyprawa oregano | 3 g | 1/2 łyżeczki | 
| Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta | 
| Sól | 2 g | szczypta | 
| Jogurt naturalny 2% | 75 g | 1/2 kubka | 
| Parmezan tarty | 10 g | 1 łyżka | 
| Mandarynka | 60 g | 2 sztuki | 
Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrozić na małym ogniu w garnku. Przyprawić papryką, ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżeczce oliwy i dodać do szpinaku. Na końcu dodać jogurt i wymieszać z makaronem. Posypać tartym parmezanem.
Dawkowanie: 50 g + Mleko 0,5% tłuszczy 200 ml
| Propozycja 1. Makaron ryżowy z warzywami gotowanymi na parze, maślanka, owoc | ||
|---|---|---|
| Makaron ryżowy | 40 g | porcja | 
| Brokuły | 100 g | porcja | 
| Marchew | 100 g | 2 sztuki | 
| Czosnek | 5 g | 1 ząbek | 
| Oliwa z oliwek | 5 g | 1 łyżeczka | 
| Papryka chili | 1 g | szczypta | 
| Sos sojowy | 10 g | 1 łyżeczka | 
| Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta | 
| Maślanka 0,5% tłuszczu | 220 g | 1 szklanka | 
| Kiwi | 60 g | 1 sztuka | 
Sposób przygotowania: Brokuła podzielić na różyczki. Marchew pokroić w plasterki. Warzywa ugotować na parze. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z oliwą i sosem sojowym. Dodać do makaronu i wymieszać. NA wierzchu położyć parowane warzywa.
Analiza odżywcza diety
| Wybrane składniki | Zawartość w diecie | 
|---|---|
| Kalorie | 2520 kcal | 
| Białko | 118 g | 
| Węglowodany | 375 g | 
| Tłuszcze | 70 g | 
| Tłuszcze nasycone | 22 g | 
| Tłuszcze jednonienasycone | 25 g | 
| Tłuszcze wielonienasycone | 22 g | 
| Omega-3 | 4,3 g | 
| Witamina B1 | 2,2 mg | 
| Witamina B2 | 2,5 mg | 
| Witamina PP | 24 mg | 
| Witamina B12 | 6,9 mcg | 
| Witamina C | 354 mg | 
| Witamina E | 18,7 mg | 
| Wapń | 1521 mg | 
| Magnez | 653 mg | 
| Żelazo | 24,9 mg | 
| Cynk | 14,3 mg | 
| Błonnik pokarmowy | 51 g | 








